Archive for February, 2010

Videography Portfolio


MSC APICTA awards promo for MDec

This video was created in conjunction with Malaysia as the next host for World Cup of Information Technology (WCIT) in 2008

The idea of the video is to introduce the history of songket and its usage among Malay community

A music video production for Sidang A, DPA 1/2009 musical performance “Sehalus Tenunan Sentuhan Warisan”

Farah performed the song during The 3 Degrees Concert in Ipoh. Creating the video was fun because multiple cams were used during the concert

Advertisements

Kucing di dalam Enjin Kereta


Sounds weird rite?

Hari ini bile sampai dekat parking rumah..Ternampak ada seekor kucing besar mengejar kereta aku..Aku tak sure apa dia cari…Aku pun pelik..Kucing tu seperti cuba nak masuk dalam enjin tapi tak dapat..

Kemudian aku dengar bunyi kucing mengiau-ngiau..Eh?Pelik..Ada kucing ke dalam enjin kereta aku ni?Aku cuba buka bonet kereta, tapi sewaktu cuba untuk membuka, kucing besar tadi mengiau-ngiau dengan garau seperti nak bergaduh dengan aku..Ala bunyi macam kucing nak bergaduh tu.. Hampir-hampir di attack nye aku… Aku pun tatau nak buat apa..Lalu aku mintak bantuan guard dkt apartmen aku dengan 2 orang indian.

Aku start kereta dan mak kucing tu pun lari..

Setelah lama mengintai-ngintai dan menyuluh dalam enjin kereta, aku nampak anak kucing tu berada di bawah enjin dan kelihatan ketakutan..Bila disergah, anak kucing tu diam je…tak nak keluar..takut kot…

Yang mak kucing tu pulak, tadi garang..sekarang mengiau-ngiau manja pulak..Sekarang baru tau aku nak tolong kau..Hish!

Macam-macam alat digunakan nak keluarkan kucing tu..Tapi tak nak keluar,dari tool box,spanar,screw driver, payung…

Sehinggalah indian tu bawak pengumpil..Time ni aku dah angkat kereta aku guna jack tu…

Masa ni dah dekat 1 jam dok cuba nak keluarkan tapi tak berjaya jugak..For last try, kita orang cube umpil anak kucing tu keluar..Setelah penat + berpeluh + tension cuba, anak kucing tu finally terjatuh..Nampak sangat dia takut..

Bila dia dah jatuh, mak kucing tu pun datang mengambil anaknya dan pergi…

Alhamdulillah, hari ini aku telah berbakti kepada makhluk Allah swt.

Kepada semua kucing, jangan jadikan kereta saya sebagai rumah anda.

Sekian.

Suffer from heartbreak


I think it’s karma for everyone of us to suffer from heartbreak. Yeah, maybe not everybody, but almost all my colleagues had the same experience. It’s tough man, i mean it, it’s fucking tough.

Their hearts were broken by women. They had miserable life because of women. Isn’t that enuff women?Cut off the crap..

Why should you destroy your life because of a woman? Isn’t that stupid?

At this time, your family is the one you can depend the most. There is no other thing as important as your family in your life. Appreciate them while it last..

But looking from the positive side, my friends learned something important in their life which help them to grow and be more matured.

They learn how to love themselves more before they love others.

Most importantly, they are much more stronger mentally.

The quicker you let go of old cheese, the sooner you can enjoy new cheese.

Life is beautiful, but not the people..

p/s- My friends in the post above includes me

18 February 2010


Picture : Courtesy to Fauzan Aziman Lukman

Continue reading

Tiger Woods Public Statement


After being out of the public eye since a November car accident outside his Isleworth home, Tiger Woods returned to the spotlight to issue an apology to his family, friends and sponsors.

My opinion – Don’t judge the person when he is in deep trouble, but judge the person on how he recovers/fights back against the trouble

Perbezaan Filem Malaysia dan Indonesia


Poster di atas menunjukkan filem paling laris di Malaysia.I really mean it. Filem ini merupakan filem yang mencatat kutipan tertinggi dalam sejarah perfileman di Malaysia. Lebih dari RM7.35 juta.. Mengalahkan semua filem-filem lain. Yang menghairankan, bagaimana filem yang rendah dari segi nilai seni nya boleh mencatatkan kutipan setinggi itu?Jika dilihat jalan cerita nya, ia tidak mempunyai nilai seni langsung. Apakah ini selera rakyat Malaysia?Filem yang tidak mempunyai seni dan hanya menyajikan humor kelas rendah semata-mata?

Sekarang kita lihat filem yang mencatat fenomena luar biasa di Indonesia..

Ketika Cinta Bertasbih (KCB) mengangkat ketinggian martabat Islam dalam kehidupan seharian. Bagaimana hidup di atas landasan Islam dalam berkeluarga, bekerja dan bergaul. Inilah filem yang mencatat fenomena luar biasa di Indonesia.Filem yang penuh dengan nilai artisitik. Nilai seni yang tinggi. Inilah selera di Indonesia. Filem beginilah yang mencatat fenomena luar biasa.Filem yang didaptasi dari novel ini memberi seribu satu makna.

Bukan seperti filem sampah “Adnan Sempit” yang tidak memberikan apa-apa mesej. Saya tidak menyalahkan penonton, kerana penonton yang membayar tiket itu. Tetapi senario ini menunjukkan di mana rakyat Malaysia meletakkan seni ditempatnya. Saya telah menonton kedua-kedua filem tersebut dan berpendapat sehingga kini saya masih terfikir dan cuba menyelami apa yang disampaikan menerusi filem KCB. Secara kasarnya, KCB mengajak penonton mendalami bagaimana hidup dan mencari jodoh mengikut syariat Islam. Istilah Cinta Bertasbih itu sendiri sudah cukup mendalam, di mana ia bermaksud cinta sesama manusia kerana Allah swt. Dalam kajian yang dilakukan di Indonesia, selepas meletupnya filem-filem berunsur islam di sana, semakin ramai wanita-wanita mulai menutup aurat masing-masing yakni bertudung. Betapa besarnya impak filem yang mempunyai nilai artistik yang tinggi dalam kehidupan seharian.

Bagaimana pula dengan filem Adnan Sempit? Saya terus melupakannya dalam masa 2-3 hari dan tidak nampak apakah mesej yang cuba disampaikan..Kemajuan industri filem Malaysia adalah baik untuk negara, tetapi biarlah ianya sebuah industri yang bermutu…Menghasilkan filem yang memberi impak kepada rakyatnya.

Sebuah negara yang maju meletakkan seni di tempat yang tinggi. Tamadun sebenarnya bermula dengan rasa cinta kepada seni. Inilah cabaran yang dihadapi Malaysia dalam menuju Wawasan 2020. Sudahkah kita bersedia?

Malaysia masih kurang filem berunsur Islam – Habiburrahman

KOTA BHARU 14 Feb. – Industri perfileman Malaysia masih tandus dan gagal menghasilkan karya-karya berunsur Islam yang berkesan untuk berdakwah kepada masyarakat.

Itu pandangan Habiburrahman el-Sirazy (gambar), 33, novelis terkemuka dari Indonesia yang terkenal dengan karyanya bertajuk Ayat-Ayat Cinta dan Bila Cinta Bertasbih yang berjaya diadaptasi menjadi filem.

Beliau yang juga seorang penyair berkata, pembikin filem di negara ini masih tidak berani menonjolkan amalan Islam dalam karya-karya mereka menyebabkan mereka ketinggalan berbanding karya dari negara jiran itu.

“Apa yang paling penting adalah niat. Masyarakat semestinya akan melihat hasil kerja kita yang semuanya bergantung kepada penulis itu sendiri.

“Di Malaysia, mereka masih tidak berani menaikkan nilai dan imej-imej Islam dengan lebih mendalam dan contoh yang paling mudah seperti aktiviti keagamaan di dalam masjid.

“Di Indonesia, kami mengangkat masjid sebagai nilai Islam dan kalau ada nilai, kena ada simbolnya iaitu masjid itu sendiri. Ini yang kita buat untuk masyarakat di sana,” katanya.

Habiburrahman ditemui pada program Hari Hiburan Islam yang turut menyelitkan program Bicara Selebriti dan tayangan filem Ketika Cinta Bertasbih yang diadaptasi daripada novel terbaru beliau.

Menurutnya, sepanjang tiga tahun lepas, filem yang berunsurkan dakwah seperti Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih yang berasal daripada novel beliau serta Laskar Pelangi mendapat sambutan luar biasa daripada masyarakat republik itu.

Ini kerana jelasnya, filem tersebut menyentuh secara langsung kehidupan masyarakat di negara itu yang majoritinya menganut agama Islam.

Mengulas mengenai perkembangan filem di negara ini, katanya, kebanyakannya digarap dengan baik tetapi dari segi idea dan tema masih kurang memberangsangkan.

“Cerita berbentuk Islamik kalau kita tulis dengan kaedah yang baik, maka akan dapat sambutan.

“Selain penggarapan, kematangan dan pemilihan idea juga perlu, tetapi di sini ada garapan yang bagus tapi ideanya tidak sesuai dengan masyarakat,” ujarnya.

Menurut beliau, apa yang dikehendaki oleh masyarakat tidak ditampilkan sedangkan seorang sasterawan itu harus berinteraksi dengan masyarakat.

“Kalau orang haus kita kena bagi minum bukan bagi keropok. Walaupun sedap dia tidak akan ambil kerana apa yang dimahukan adalah minuman,” tambahnya.

Lauk Kenduri Kelantan


Inilah lauk kenduri kahwin di Kelantan.

Cukup simple.. Nasi, gulai kawah, ayam percik style Kelantan, sambal belacan..

Lauk ini sangat sedap…

Kalau hari-hari makan memang jadi macam Bob Ku2

Tapi nasib baiklah kadang-kadang je makan lauk macam ni…

Walau bagaimanapun, bersyukur dan bangga menjadi anak Kelantan..

Cakap pasal lauk kahwin ni, terfikir aku, bilekah aku nak kahwin?