Archive for September, 2009

Ilmu Keserasian


Aku mempunyai seorang uncle. Uncle aku ini mempunyai sedikit ilmu. Ilmu yang dimaksudkan adalah ilmu untuk menentukan keserasian di antara pasangan yang ingin berkahwin. Ilmu ini diturunkan kepada uncle ku ini oleh arwah datuk ku. Beberapa pasangan telah diramalkan oleh uncle ku menerusi ilmunya dan ianya ternyata benar.

Nak dijadikan cerita, pada hari raya tahun 2008, seorang perempuan telah datang beraya ke rumahku dan pada ketika itu, uncle ku ada di situ. Uncle ku menggunakan ilmunya untuk menentukan keserasian antara aku dan perempuan itu. Walau bagaimanapun, keputusannya tidak diberitahu kepada aku.

Setelah beberapa purnama, tiada jodoh antara aku dan perempuan itu. Aku melepaskan dia pergi dan memberitahu ibuku. Ibuku kemudian memberitahu bahawa uncle ku telah meramalkan bahawa antara aku dan wanita itu tidak serasi, tidak akan kekal lama dan tiada jodoh. Ibuku memberitahu keputusanku adalah tepat. Ibuku kemudian meminta aku terus mencari seseorang yang serasi denganku..

Aku pasrah..Sekiranya tiada jodoh, maka apa saja diperbuat pasti tidak akan ke mana-mana akhirnya..Semoga tuhan membantu aku…Aku berdoa agar perempuan itu bertemu dengan seseorang yang sesuai dengannya,serasi dan menerima dia seadanya

Walau bagaimanapun, ilmu uncle ku ini bukanlah untuk orang lain..hanya untuk kaum keluarga sahaja..

Kelantan VS N.Sembilan


People said…

Negeri Sembilan – Jangan kahwin dengan orang Negeri Sembilan, nanti habis harta kau dikebasnya. Raya konfem tak boleh balik…Kau kene ikut orang sane je…abis lupe mak bapak kau…

Kelantan – Jangan kahwin dengan orang Kelantan, dia orang ni suka kahwin banyak..abis nanti kau kene tinggal.. dia orang ni bukan suka sangat orang luar dari kelantan ni..nak orang dia je…

Honestly..I found out the myths above are just myth…

Tuhan menciptakan kita berbeza-beza supaya kita boleh saling mengenali

Plead to Sir Alex Ferguson


Dimitar Berbatov has been a flop since his switch to Man United. His scoring ratio is low.

This season he just scored once. He is somehow more like an assist man rather than a scorer. His movement is a real class but his scoring ratio is bad.

On 20th Oct 2009, a derby match against Man City, he started and played for 70 minutes. Wasted lots of chances where he should’ve scored for a player of his quality.

Michael Owen, came on on 70th minute, scored the winning goal on injury time, he just needed 20 minutes to score.

Sir Alex, based on current form, Michael Owen is a much better scorer than Berbatov. Please start Owen more.

I’m sick of Berbatov..until he captured his Spurs form again..

New phone?


Talking bout new phone, this phone has caught my attention with it’s sleek design and simplicity..

Acer L1 – Windows Mobile 6.5 device, with a slide out numeric keypad! 3” QVGA display,WiFi, HSDPA, Bluetooth, GPS and 3 megapixel camera.

Early impression looks good..Let’s wait until it comes out in the market in October 2009.

Selamat Hari Raya v2


Arrived at KB after 10 hours of journey due to heavy traffic…

Nak ambil kesempatan ini sekali lagi untuk ucapkan Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin. Semoga syawal kali ini akan memberi lebih makna dan keberkatan. Marilah kita bermaaf-maafan, lupakan segala sengketa. Sedangkan nabi ampunkan umat, siapalah kita untuk tidak memaafkan rakan-rakan 🙂

Jemput ke rumah 🙂

Selamat Hari Raya


I didn’t realize that I have been in DPA for almost 4 months since May 2009. I just realized that I’ve changed a lot in terms of personality, physical (i’m getting skinny), mentality and toughness. Well, I hate to admit, but I gotta say that DPA has changed me a lot…I didn’t believe it in the first place..

Friendship is an important element in DPA. I can see there is quite a spirit called ‘kesidangan’ between all groups. Perhaps they have spent most of their time together. They are used to it. That’s why they mingle around their peers only. It is not a bad thing at all. Why? Because they have formed their bond. The bond that will last forever. DPA is only once in lifetime. Perhaps it is not wrong to say after DPA has finished, we won’t meet our friends again. So we shall enjoy the moments while it last.

Back to the square, I am still wondering whether to apply for office relocation from my current boss here. Met a superior here and I told him that I don’t practice PTD’s core at my current office and I do hope that I can practice them in the near future. Maybe a change of office would do that. I guess after raya I will meet the boss and will tell him bout my request.

I’ll be going back to Kota Bharu this afternoon with my sister. The journey will definitely takes around 10-12 hours..It’s normal during hari raya..But that’s the best thing bout hari raya.. hehe…I’d like to wish selamat hari raya to all my blog readers..Maaf zahir dan batin..Let’s enjoy the festive season…and to my DPA friends, there is only 2 months more to go…after that we are all free again..

Calon Isteri?


Ada seseorang memberitahu aku bahawa kalau nak mencari calon isteri, carilah yang kaya atau anak orang kaya..Reason? Menurutnya, kita boleh menumpang senang dan memberi keuntungan di kemudian hari.

Well, aku tak menafikan bahawa pendapat dia itu ada benarnya. Walau bagaimana pun, aku tidak setuju dengan pendapat itu jika mencari calon isteri yang kaya hanya kerana hendak menumpang senang.It sounds materialistic..Kalau dah jodoh takde hal…

My opinion is aku takkan meletakkan priority mencari calon isteri oleh sebab seperti di atas kerana bagiku dari mencari orang seperti di atas lebih baik aku memberi priority kepada perempuan yang suka berniaga+business minded.Reason? Perempuan seperti ini mempunyai lebih potensi dalam dirinya…And I like this kind of woman. However, the above statement is still can be considered.

As a man, you have to prove your worth else you are nothing to be proud of…