Archive for the ‘ Videography ’ Category

Jemputan Kahwin


Kahwin memang bende yang memeningkan.Macam-macam kene fikir dan settle kan..Terutama sekali pasal jemputan kahwin..Bila nak buat kad, kene fikir nak buat berapa banyak kad..Cukup ke kad tu?Kalau tak cukup macam mana?Zaman sekarang, kalau member-member, jemput je kot facebook..Senang,jimat..Kalau bagi kad pun, nanti buang tong sampah jugak…Dah la dekat kad tu ada tulis doa-doa.. Maybe kad ni boleh diberi untuk saudara mara, orang tua, yang takde facebook..

Kalau nak buat kad kahwin, nak jemput siapa? Nak jemput dia tu, tapi dia tu tak baik pun dengan kita. Kalau tak jemput, nanti kecil hati pulak..Macam mana ek? Terlihat tips yang diberi oleh weddingkami mengenai jemputan kahwin..Boleh selesaikan masalah jemputan ni…

Credit to WeddingKami

Settle dah masalah jemputan kahwin…hehe…

Canon Gila Gila Sale


Starting 7th September (till 15th October 2010)

If you’re looking for camera, this is the best time to get it 🙂

A Moment Like This


Thanks to Irwan, Zalina and Azrie for the pictures 🙂

Merealisasikan Impian


Maka akhirnya bermulalah perjalanan merealisasikan impian ku selama ini..Aku sedar memang bukan mudah untuk menjadikan impian itu satu kenyataan.Apatah lagi menjadikan kenyataan itu suatu yang boleh dibanggakan.

Tapi, suatu kenyataan yang hebat bermula dengan langkah pertama. Sekiranya kita tekad dan tidak berputus asa, tuhan akan membantu kita..Percayalah.

Aku memang meminati seni videografi…Setiap kali menonton TV,DVD etc aku sentiasa memerhatikan bagaimana shot-shot diambil…Panning shot,close up shot,flying cam shot..semua  itu sentiasa bermain-main di fikiran..

Di Malaysia berlambak ada photographer, yang baru, yang berjinak-jinak, yang serius, di mana-mana sahaja, budak engineering pun suka fotografi..Tapi berapa ramai yang suka buat videografi? Mungkin ini salah satu sebab kenapa aku cuba untuk buat videografi..

Masih ingat lagi video kamera pertama dibeli pada tahun 2004 iaitu model JVC..Masa tu Abah yang belikan untuk aku berjinak-jinak dengan dunia video…Terima kasih abah…Mungkin kamera video itu bukanlah yang high end tapi cukup untuk aku mempelajari bagaimana teknik video shooting..

Pada tahun 2006, aku buat praktikal di sebuah company yang terlibat dalam pembikinan video. Manager di situ banyak mengajar aku bagaimana mengambil video secara profesional dan teknik-teknik editing. Aku masih ingat kata-katanya, “Seorang video editor boleh mengubah sampah menjadi emas”..Sudah tentu footage yang diambil haruslah yang berkualiti… Aku selalu mengikutnya shooting di mana-mana hatta di waktu malam..Mungkin ketika itu semangatku membuak-buak untuk belajar..

Kata-katanya yang selalu aku ingati, “A videographer must find his own style to be regarded as a great videographer”..

Akhirnya pada tahun ini aku membulatkan tekad untuk menceburi bidang ini dengan lebih serius… Selama ini aku membuat bermacam-macam jenis part time business…Semua itu kerana minat, mungkin kerana darah Kelantan yang mengalir. Orang Kelantan amat terkenal dengan kemahiran berniaga. Tapi aku sentiasa tercari-cari satu bentuk benda berasaskan minat…

Akhirnya aku membeli sebuah video camera yang dikategorikan sebagai high end video camera.Modelnya adalah Panasonic HS-300 yang merupakan camcorder of the year 2009.. Kelebihan kamera ini adalah mempunyai FULL HD video quality 1920 x 1080..manual lens ring yang membolehkan aku membuat pelbagai shot secara manual (focus,exposure,WB,Shutter,iris etc)..

Hobi ini merupakan hobi yang mahal..Kos kamera sahaja sudah Rm5 ribu, belum masuk professional tripod, wide lens, stabilizer, dolly track etc…Dan sudah tentu untuk edit video ini memerlukan PC yang spec nya tinggi kerana video ini dalam bentuk High Definition..aku memerlukan PC yang mempunyai processor sekurang-kurangnya Intel i5 dan ram 6GB ke atas…

semuanya bermula dari langkah pertama..aku sudah memulakan langkah pertama itu dan berharap untuk terus menapak…

Tripod


I went to KLIA last weekend to send my family. Their flight was at 6.30pm.. I decided to do a time lapsed shot at KLIA….For that purpose, I used my current tripod… It is a cheap tripod from China..Nevertheless, that was my only option.

After sending my family, I started my project. Initial recording looked good. I mounted the camera on the tripod and it fits perfectly. Now i am ready to go… I mounted the tripod on the trolley provided at KLIA. Shooting time babe!

Shit happened, the tripod pan controller didn’t hold the camera angle very well..Instead, the pan controller turned above.Damn!What a cheapo tripod..Crap…

I didn’t give up, I still try to do some recording…Walking around 5th floor using with the trolley which was mounted with the tripod…People kept watching over me, but heck,what do I care?

At the end of the day, I got a decent result… Managed to capture some scenery inside, but not good enough for time lapsed shot.

This is unacceptable, my shooting was distracted by a cheap tripod. Thus, I decided to buy a professional tripod to do my job perfectly..

After some scouting, found this tripod,DIGIeye Pro-350 Professional 3 Way Pan Head Tripod.

Full spec:

  • 3 adjustable angles for legs
  • 2 sections center column
  • max tube diameter 19.8mm
  • net weight of only 950g (lightweight!!!)
  • folder length: 630mm
  • extended length: 1520mm

Now, I will do a much better shot using this tripod…It is a stable tripod and for professional use.. Maybe I need another one for DIY steadicam purpose.

Videography Portfolio


MSC APICTA awards promo for MDec

This video was created in conjunction with Malaysia as the next host for World Cup of Information Technology (WCIT) in 2008

The idea of the video is to introduce the history of songket and its usage among Malay community

A music video production for Sidang A, DPA 1/2009 musical performance “Sehalus Tenunan Sentuhan Warisan”

Farah performed the song during The 3 Degrees Concert in Ipoh. Creating the video was fun because multiple cams were used during the concert