Archive for the ‘ Food ’ Category

Things u didn’t know about fast food, 59% of msians eat fast food once a week


Advertisements

24 premis tawar bufet Ramadan tiada sijil halal


KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyenaraikan 24 restoran dan hotel termasuk bertaraf lima bintang menggunakan istilah bufet Ramadan tetapi tidak memenuhi keperluan pensijilan halal Malaysia.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata senarai itu dikeluarkan selepas pemeriksaan terhadap 34 restoran dan hotel di sekitar ibu negara, Selangor, Pahang dan Kedah 10 hari pertama Ramadan hingga semalam.
“Antara hasil penemuan ialah penggunaan bahan mentah berasaskan alkohol, bahan diragui dan bahan mentah tiada pengesahan halal,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.
Senarai hotel dan restoran

One World Hotel First Avenue (Petaling Jaya)
Bistro & Theatre Restaurant, Pusat Pelancongan Malaysia (Kuala Lumpur)
Impiana KLCC Hotel & Spa (Kuala Lumpur)
Hotel Equatorial (M) Sdn Bhd (Kuala Lumpur)
Putrajaya Shangri-La
Hotel Nikko Kuala Lumpur
Shah’s Village Hotel (Petaling Jaya)
Prescott Inn Kajang
Lagenda Cuisine Sdn Bhd (Prescott Inn Kajang)
Oriental Cyrstal Kajang
Restoran Tupai-Tupai (Kajang)
Eastin Hotel Petaling Jaya
Concorde Hotel KL
Novotel KL City Center (Concierge-Dept)
Bangi Golf Restaurant
Cititel Mid Valley (Kuala Lumpur)
Kanpei Restaurant (Kuala Lumpur)
The Zon All Suites Residences (Kuala Lumpur)
The Royale Bintang Kuala Lumpur
R & B Services Berjaya Times Square Hotel (KL)
The Saujana Kuala Lumpur
Hilton Kuala Lumpur
Le Meridien (Kuala Lumpur)
The Regency Hotel (Kuala Lumpur).

It’s amazing to see that Saloma Bistro is in the list as well tupai-tupai…aren’t  these outlets catered for Muslim? Not to mention Putrajaya Shangrila also…Dammit..This announcement is good so that they take immediate action to get halal cert from JAKIM.

The Good of Barley


Sejak kebelakangan ni..aku gemar meminum air barli..Pantang gi kedai..order Barli suam satu…Jangan order Barli ais pulak..Ais tu bisa untuk badan..Tapi sebab utama order barli ni sebab tatau nak order air lain dah

Barli ini merupakan minuman yang berkhasiat untuk kesihatan badan.Rasa pun sedap.gigit-gigit biji dia tu…

Diriwayatkan, Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yang demam.

Tapi apa khasiatnya?

Barli baik untuk:

– Mengubati demam dan selsema

– Melawaskan kencing

– Mencegah batu karang

– Meningkatkan kesihatan buah pinggang

– Merendahkan kolestrol

– Meredakan sembelit

– Mencegah kanser

Jadi minumlah barli..Kurangkanlah minuman berkafein…

p/s – Bercadang nak stop minum teaboh dan minum jasmine,chinese tea,green tea

Lauk Kenduri Kelantan


Inilah lauk kenduri kahwin di Kelantan.

Cukup simple.. Nasi, gulai kawah, ayam percik style Kelantan, sambal belacan..

Lauk ini sangat sedap…

Kalau hari-hari makan memang jadi macam Bob Ku2

Tapi nasib baiklah kadang-kadang je makan lauk macam ni…

Walau bagaimanapun, bersyukur dan bangga menjadi anak Kelantan..

Cakap pasal lauk kahwin ni, terfikir aku, bilekah aku nak kahwin?

Nasi Pakapau


I’ve never heard about Nasi Pakapau…I mean, what the heck is that? A bowl of rice with pau? Thus, when one of my friend introduced me to Nasi Pakapau I began to wonder what is Nasi Pakapau?

According to my friend, the food is originated from Thailand. No further details were mentioned.

Nasi Pakapau is consist of nasi putih, daging cincang, sup, sambal belacan and daun selasih. Daun selasih is what makes the food different

So i googled around bout this nasi pakapau. I found the ingredient of the meal:

  • nasi putih (masak sendiri),telur mata pun sama,sambal belacan takde pun tak pe n ulam timun
  • daging cincang (ramly burger)
  • daun selasih (ni yg buat rasa dia lain)
  • bwg putih
  • kcg pjg (potong kecik tak nk pun tak pa)
  • cili api ijau tu (potong kecik)
  • sos tiram
  • kicap manis
  • garam sket,gula sket

I haven’t had the chance to eat Nasi Pakapau…I want to try the food as it looks damn delicious…

Hopefully I will get the chance to eat the food in the near future.. Nasi Pakapau can be reached at Seksyen 17, PJ

You’re Seducing Me


Gosh……during this fasting month, everything looks so good

Manisnya