Archive for the ‘ My mind speaks out ’ Category

People Who Live In Glass Houses Should Not Throw Stones


People Who Live In Glass Houses Should Not Throw Stones ( don’t criticize other people when you yourself have faults and weaknesses )


People who live in glass houses should not throw stones” reminds us that we should be careful how we treat other people (with our words and actions) because we can all be easily hurt.

People “throw stones” at other people to try to hurt them, and one way that people try to hurt other people is by saying bad things about them.

If you lived in a “glass house” it would be very easy for other people to hurt you by throwing stones at you. “People who live in glass houses should not throw stones” means that we should not say insulting things to other people because they could easily do the same thing to us.

Example: “Look at that shirt you are wearing! Did you buy that back in the ’80s?!” Answer: “Hey, you’re not so young yourself; people who live in glass houses should not throw stones!” Something made of glass can easily break; it is vulnerable; and we are all vulnerable in different ways. Sometimes we forget our own vulnerability and “throw stones” at other people in the form of criticism.

A person might remind us that we too have our own faults and weakenesses by saying “people who live in glass houses should not throw stones“. Example: “Look at what time it is… you are late again!” Answer: “Hey, how often are you not on time? People who live in glass houses should not throw stones.”


from goenglish.com

Advertisements

Perbezaan Filem Malaysia dan Indonesia


Poster di atas menunjukkan filem paling laris di Malaysia.I really mean it. Filem ini merupakan filem yang mencatat kutipan tertinggi dalam sejarah perfileman di Malaysia. Lebih dari RM7.35 juta.. Mengalahkan semua filem-filem lain. Yang menghairankan, bagaimana filem yang rendah dari segi nilai seni nya boleh mencatatkan kutipan setinggi itu?Jika dilihat jalan cerita nya, ia tidak mempunyai nilai seni langsung. Apakah ini selera rakyat Malaysia?Filem yang tidak mempunyai seni dan hanya menyajikan humor kelas rendah semata-mata?

Sekarang kita lihat filem yang mencatat fenomena luar biasa di Indonesia..

Ketika Cinta Bertasbih (KCB) mengangkat ketinggian martabat Islam dalam kehidupan seharian. Bagaimana hidup di atas landasan Islam dalam berkeluarga, bekerja dan bergaul. Inilah filem yang mencatat fenomena luar biasa di Indonesia.Filem yang penuh dengan nilai artisitik. Nilai seni yang tinggi. Inilah selera di Indonesia. Filem beginilah yang mencatat fenomena luar biasa.Filem yang didaptasi dari novel ini memberi seribu satu makna.

Bukan seperti filem sampah “Adnan Sempit” yang tidak memberikan apa-apa mesej. Saya tidak menyalahkan penonton, kerana penonton yang membayar tiket itu. Tetapi senario ini menunjukkan di mana rakyat Malaysia meletakkan seni ditempatnya. Saya telah menonton kedua-kedua filem tersebut dan berpendapat sehingga kini saya masih terfikir dan cuba menyelami apa yang disampaikan menerusi filem KCB. Secara kasarnya, KCB mengajak penonton mendalami bagaimana hidup dan mencari jodoh mengikut syariat Islam. Istilah Cinta Bertasbih itu sendiri sudah cukup mendalam, di mana ia bermaksud cinta sesama manusia kerana Allah swt. Dalam kajian yang dilakukan di Indonesia, selepas meletupnya filem-filem berunsur islam di sana, semakin ramai wanita-wanita mulai menutup aurat masing-masing yakni bertudung. Betapa besarnya impak filem yang mempunyai nilai artistik yang tinggi dalam kehidupan seharian.

Bagaimana pula dengan filem Adnan Sempit? Saya terus melupakannya dalam masa 2-3 hari dan tidak nampak apakah mesej yang cuba disampaikan..Kemajuan industri filem Malaysia adalah baik untuk negara, tetapi biarlah ianya sebuah industri yang bermutu…Menghasilkan filem yang memberi impak kepada rakyatnya.

Sebuah negara yang maju meletakkan seni di tempat yang tinggi. Tamadun sebenarnya bermula dengan rasa cinta kepada seni. Inilah cabaran yang dihadapi Malaysia dalam menuju Wawasan 2020. Sudahkah kita bersedia?

Malaysia masih kurang filem berunsur Islam – Habiburrahman

KOTA BHARU 14 Feb. – Industri perfileman Malaysia masih tandus dan gagal menghasilkan karya-karya berunsur Islam yang berkesan untuk berdakwah kepada masyarakat.

Itu pandangan Habiburrahman el-Sirazy (gambar), 33, novelis terkemuka dari Indonesia yang terkenal dengan karyanya bertajuk Ayat-Ayat Cinta dan Bila Cinta Bertasbih yang berjaya diadaptasi menjadi filem.

Beliau yang juga seorang penyair berkata, pembikin filem di negara ini masih tidak berani menonjolkan amalan Islam dalam karya-karya mereka menyebabkan mereka ketinggalan berbanding karya dari negara jiran itu.

“Apa yang paling penting adalah niat. Masyarakat semestinya akan melihat hasil kerja kita yang semuanya bergantung kepada penulis itu sendiri.

“Di Malaysia, mereka masih tidak berani menaikkan nilai dan imej-imej Islam dengan lebih mendalam dan contoh yang paling mudah seperti aktiviti keagamaan di dalam masjid.

“Di Indonesia, kami mengangkat masjid sebagai nilai Islam dan kalau ada nilai, kena ada simbolnya iaitu masjid itu sendiri. Ini yang kita buat untuk masyarakat di sana,” katanya.

Habiburrahman ditemui pada program Hari Hiburan Islam yang turut menyelitkan program Bicara Selebriti dan tayangan filem Ketika Cinta Bertasbih yang diadaptasi daripada novel terbaru beliau.

Menurutnya, sepanjang tiga tahun lepas, filem yang berunsurkan dakwah seperti Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih yang berasal daripada novel beliau serta Laskar Pelangi mendapat sambutan luar biasa daripada masyarakat republik itu.

Ini kerana jelasnya, filem tersebut menyentuh secara langsung kehidupan masyarakat di negara itu yang majoritinya menganut agama Islam.

Mengulas mengenai perkembangan filem di negara ini, katanya, kebanyakannya digarap dengan baik tetapi dari segi idea dan tema masih kurang memberangsangkan.

“Cerita berbentuk Islamik kalau kita tulis dengan kaedah yang baik, maka akan dapat sambutan.

“Selain penggarapan, kematangan dan pemilihan idea juga perlu, tetapi di sini ada garapan yang bagus tapi ideanya tidak sesuai dengan masyarakat,” ujarnya.

Menurut beliau, apa yang dikehendaki oleh masyarakat tidak ditampilkan sedangkan seorang sasterawan itu harus berinteraksi dengan masyarakat.

“Kalau orang haus kita kena bagi minum bukan bagi keropok. Walaupun sedap dia tidak akan ambil kerana apa yang dimahukan adalah minuman,” tambahnya.

Melabur Ke Dalam ASB Dengan Menggunakan Pinjaman Peribadi


Persoalan

Bagi sesetengah orang, melabur dengan menggunakan wang pinjaman peribadi lebih berbaloi kerana anda akan memperolehi sijil ASB yang sah, dan bukannya sekadar ‘xerox’ copy jika menggunakan ASB Loan dari bank. Tambahan pula, anda akan merasa lebih gembira melihat simpanan sebanyak RM 10,000 di dalam buku ASB anda walaupun anda terpaksa membayar semula pinjaman sebanyak RM 226 sebulan selama 5 tahun.

Jawapan

Sebenarnya ramai orang tidak tahu hakikat sebenar Pinjaman Peribadi (Personal Loan) ni. Kalau personal loan itu dikira secara straight-calculation (seperti pinjaman kereta yang mempunyai fixed-interest), interest sebenar yang dicaj tidak sama dengan interest yang dipamerkan.

Pinjaman untuk 5 tahun pada 7.05%

Interest sebenar pada kadar APR = 12.6%

Pinjaman untuk 7 tahun pada 7.55%

Interest sebenar pada kadar APR = 13%

Walaupun nama pinjaman Islamik, pengiraan semua cara konvensional. Masalahnya, walaupun di dalam surat perjanjian ada tercatat interest sebenar dikira mengikut APR (Annual Percentage Rate), sesetengah bank tidak telus dengan TIDAK menyatakan kadar interest sebenar ini semasa berurusan dengan pelanggan. Sebaliknya mereka mengguna published rate 7.05% & 7.55% sehingga membuatkan pelanggan seperti anda menyangka mendapat faedah pinjaman peribadi yang rendah seperti pinjaman ASB Loan yang berasaskan kadar BLR 7%.

Kalau melabur ke ASB guna personal loan pada kadar interest 12-13% setahun, dan duit itu tadi dilabur dalam ASB yang cuma beri 7-8% setahun, nampak seperti tidak rasional. Sebaik-baik pelaburan adalah guna duit sendiri, dan bukannya dengan duit yang dipinjam (duit hutang).

Katakanlah anda pinjam RM 10,000 pada kadar 7.05% untuk 5 tahun. Interest sebenar 12.6% dan bayaran bulanan adalah RM 226 . Jumlah pembayaran selepas 60 bulan = RM 13,560.

Simpan duit RM10,000 itu dalam ASB yang beri faedah 7% setahun. Selepas 5 tahun, ia menjadi RM 14,025, dengan syarat dividen ASB dilabur semula.

Keuntungan yang anda dapat selepas 5 tahun bersusah payah bayar pinjaman

= RM 14,025 – RM 13,560 = RM 465 sahaja.

Alternatively, kalau anda simpan RM226 sebulan dalam ASB yang beri 7% setahun untuk 5 tahun,

Total Contribution = RM 13,560

Total Investment Value selepas 5 tahun menabung = RM 16,274.

As you can see, menabung dengan duit sendiri sebenarnya lebih untung, kerana pulangan lebih tinggi dan pulangan tersebut anda dapat bersih, tanpa disapu oleh pihak bank melalui interest yang dikenakan ke atas pinjaman peribadi ada. Masalah disiplin atau tidak, sebenarnya adalah isu peribadi. Mengapa bila berhutang boleh disiplin bayar RM226 sebulan tanpa gagal, sedangkan jika menyimpan RM226 sebulan anda akan dapat lebih dari itu?

Selamat Hari Raya


I didn’t realize that I have been in DPA for almost 4 months since May 2009. I just realized that I’ve changed a lot in terms of personality, physical (i’m getting skinny), mentality and toughness. Well, I hate to admit, but I gotta say that DPA has changed me a lot…I didn’t believe it in the first place..

Friendship is an important element in DPA. I can see there is quite a spirit called ‘kesidangan’ between all groups. Perhaps they have spent most of their time together. They are used to it. That’s why they mingle around their peers only. It is not a bad thing at all. Why? Because they have formed their bond. The bond that will last forever. DPA is only once in lifetime. Perhaps it is not wrong to say after DPA has finished, we won’t meet our friends again. So we shall enjoy the moments while it last.

Back to the square, I am still wondering whether to apply for office relocation from my current boss here. Met a superior here and I told him that I don’t practice PTD’s core at my current office and I do hope that I can practice them in the near future. Maybe a change of office would do that. I guess after raya I will meet the boss and will tell him bout my request.

I’ll be going back to Kota Bharu this afternoon with my sister. The journey will definitely takes around 10-12 hours..It’s normal during hari raya..But that’s the best thing bout hari raya.. hehe…I’d like to wish selamat hari raya to all my blog readers..Maaf zahir dan batin..Let’s enjoy the festive season…and to my DPA friends, there is only 2 months more to go…after that we are all free again..

More Creative When You’re Under Pressure


I have been given a challenging task to achieve. Well, that is expected when I have been given the role as Publishing Exco in DPA Bil. 1/2009.

The challenging task is to publish a magazine for the batch in just approximately 2 months. With tight schedule and busy task to do assignment, this task sounds impossible to be accomplished. However, I believe people will be more creative when they are under pressure. There will be a way somehow. I have to initiate it.

From the tips of Quality Leadership : A Good Leader Will Delegate and Coach (Empower) their subordinates. I have to divide the task among the committee. Thank God, from the meeting, all of the members have shown good commitment to publish the magazine. I appreciate their effort.

Another tip from Quality Leadership: Praise When It is Due… You have to praise your people for their work and if they make any mistake, let them know, be firm but polite.  Turn their weakness into their strength..

I really hope all of us can achieve the objective to publish the magazine. Tough times never last, tough people do!

Untitled


Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh. (QS. Al Qur’an, 7:199)

Dalam ayat lain Allah berfirman: “…dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (QS. An Nuur, 24:22)

Mereka yang tidak mengikuti ajaran mulia Al Qur’an akan merasa sulit memaafkan orang lain. Sebab, mereka mudah marah terhadap kesalahan apa pun yang diperbuat. Padahal, Allah telah menganjurkan orang beriman bahwa memaafkan adalah lebih baik:

… dan jika kamu maafkan dan kamu santuni serta ampuni (mereka), maka sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (QS. At Taghaabun, 64:14)

Happy Merdeka Day


Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

Advertisements