Melaka Again?


Entah macam mana boleh dapat idea nak pegi Melaka lagi..

Cuti-cuti Malaysia kot..Takpun sebab tak dapat pegi Bandung lagi…

Melaka kan Bandaraya Bersejarah..

Although pegi balik hari je, still ambik cuti..Lagipun lama dah tak pegi jalan-jalan since melalui kursus DPA selama 7 bulan..

Balik Kelate pun tak sempat lagi.

Perjalanan bermula awal pagi dan apabila tiba terus breakfast di sekitar Peringgit..Not bad jugak breakfast dia..Nasi lemak yang sedap.

Kemudian terus menaiki River Cruise..Rm10 je, mula-mula takde orang dan kene tunggu..haih…Nasib baik la ada orang lepas tu.

Not bad jugak the tour, dapat tengok Melaka. Masa study dekat MMU Melaka time Alpha dulu, tak sempat nak tour Melaka sangat pun.. Maklumlah takde transport lagi that time, duit pun bukan ada sgt..student…

Dah habis yang tu, terus pegi naik kapal Flora tuu..Lupe la nama dia..Not bad la..

Kemudian pusing-pusing sekitar Stadhuys..Time ni dah panas ni..Nasib baik ada jumpe cendol,terus makan..pergh…enaknya jangan cakap..

Belum habis lagi, then terus pegi Muzium Istana Melaka pulak..Kat sini boleh tengok replika Istana Melaka, macam mana kayanya adat Melayu.. something yang membuka mata juga..Menurut some history expert, Istana Melaka dulu dibuat dari batu, bukan kayu, tu tak sure lah tu…

At this time, dah kul 2..lapar dah ni..terus ke Portuguese Settlement dekat Ujung Pasir..berpandukan guide dari LYN forum, jumpe jugak..Nasib baik ada kedai bukak..

Order Dabel Chicken, Kangkung Belacan and a few more…Pergh sedapnyaa especially Dabel Chicken, its like curry but not the normal curry.

Lepas tu jalan-jalan lagi then balik KL.. I wanna go to Bandung,probably this March 2010.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: