Three Conditions


I always talk to my mum when it comes to personal, perhaps i’m more comfortable with her talking bout this rather than my dad. I normally talk to my dad when it comes to career, life planning,financial planning etc.

So we were talking bout marriage. it was quite a long conversation, however I will just summarize it here.

My mum told me when I want to get married, please ensure my choice to has all these 3 conditions below:

1. She loves me more than I love her

2. She loves my family as well

3. She can accept and adapt to Kelantanese way of life

If she can fulfill all these three conditions, then my mum doesn’t have any more obligation against my choice.

Insyallah, I will find someone who can fulfill these three.. However, it depends on my instinct. Instinct never lies…

  1. sume org nk mencari pasangan yg lebih menyayangi kite lebih dr kite syg die, xkire lelaki atau pompuan..jdnye, sape yg akan mengalah?dgn medium ape yg leh sukat syg itu ye en remi?spy u tau die syg u, lebih dr u syg die?

    *sy mule berfikir ‘lebih’nye syg itu..cane eh?

    • u akan jumpe seseorang yg akan cakap dia sayang u lebih dari u sayang dia.. dan itu boleh dilihat dari perbuatan…

      tp mmg susah la nak describe..u gotta feel it yourself

  2. 1. She loves me more than I love her ~>
    klu pompan tu syg laki tu lbh dr laki tu syg die, bl tb2 u beralih arah, sp yg sakit? pompan tu kn?
    salah tu remi. pttnye, menyayangi seseorg bio berpada². yg penting trust. bl trust tu de campo dgn syg…br r bahagia. x gune syg lbh, tp trust tu kurg, pastu yg skt, yg syg lbh tu r.

    xpe r, awak carik r yg sesue. tp klu sy, mmg sy akn carik org yg sy tau die syg sy, n die tau sy syg die. istilah syg lebeyh dr sy syg…mmg xde. sbb tu sgt selfish🙂

    Saya seorg pompan,
    nohzhn

    • perspektif mak dan anak tak sama…mak dia nak yang terbaik untuk anak dia…bg anak, as long as dia jumpe org yg sesuai,its more than enuff

    • bandung
    • April 9th, 2009

    beneran mas
    jgn selfish…terima aja apa lo dpt

    itu jodoh lo
    jgn jd bego lg..lo uda gede

  3. nice gak pesanan ibu ko tu……musti ada kebaikan nya…
    MMg betul kalau nak dibandingkan siapa lebih sayang siapa agak subjektif..,and aku rase once ko dah syg seseorng ko akan dpt rasekan ko lebih syg dier dari dier syg ko walau hakikatnya sama2 sayang.

    ntah la labu….terlalu subjectif crite syg….jawab dlm xm belum tentu pass…huhuh

    • Naa
    • April 10th, 2009

    don’t be selfish. syg mesti sama2 sayang. tiada yg lebih, tiada yg kurang.

    • tanpa nama
    • April 10th, 2009

    wah semua cakap pasal sayang ya. 2 lagi condition tu sentuh pon. ape pon mesti jujur n ikhlas dalam sesuatu perkara… InsyaALLAH takde masalah.. takut nanti dah kawin, cakap kat bini nak gi meeting.. tapi gi jumpe kawan.. kalo bini tau kite kencing.. goyang beb goyang.. kan?

    hanya pendapat.

    • lg 2 conditions tu its ok i think..sape pon kne pndai adapt with family and culture..:)

  4. conditions…

    eerr apa conditions nya tadi?

  5. wah tak sangka panas jugak topik ni….walau bagaimanapun, sebagai anak yang taat, i have to follow my mum’s requirements..sebab restu keluarga tu penting.. syurga di bawah tapak kaki ibu..

    mungkin you all semua tak setuju dengan syarat itu, tapi saya mintak hanya respect sahajalah…sebab saya memang kene turut…

    • tanpa nama
    • April 10th, 2009

    ya! betul.
    nasihat ibu perlu dipatuhi hendaknya.

    – ibu ‘tanpa nama’ tak kesah rasanya, janji perangai nak elok. itu aja🙂

  6. kalau mak tak bagi kahwin..takkan nak lawan jugak kan..tak berkat dunia akhirat nanti…

    tp of coz lah cube lah dulu terangkan,yakinkan mak baik-baik..insyallah dia boleh faham..

    • nang
    • April 11th, 2009

    nak ikut ckp mak je susah la . sebagai lelaki , kene ada ketegasan utk memimpin . kalau dgn mak pun tak bole explain dan justified ur choice , mmg mami boy la . lembik gile …

    dari dulu aku tau kau ni mami boy . ikut kau la , jumpe pompuan yg tak kisah suami nya anak mak . ade ke pompuan camni ?

    i think most of women wont feel comfortable when their husband just listen to their mom . if that the case , why should i have a husband ?

    • relax..knp anda emo?

      saya rasa saya tak perlu jawab komen awak ni..sebab saya sendiri faham batas antara menjadi anak yang taat dan justify my own choice ..

      bukan taat secara blindly..

  7. remi, saya rasa saya boleh terima syarat syarat awak.

    bila nak jumpa?🙂

    • Diyana
    • April 13th, 2009

    Wah wah wah! I can hear the wedding bells hahahaha! Nway, from his post, it depicts bukannya remy ni mummy’s boy sgt. Biasala, all parents concern pasal anak. Wutever yg mummy dia ckp tu as guideline je. Eventually all decision is in Remy’s hand kan? kan? Well good luck in ur “mission” in finding your soulmate! *wink!

    • pinklover
    • April 13th, 2009

    yup! i agree dengan pendapat ramai yang mengatakan rasa sayang tuh terlalu subjektif untuk diperkatakan. jika kita menyayangi seseorang itu lebih dari orang itu menyanyangi dirinya, adakan hidup dia akan bahagia? dan adakah orang yang disayanginya akan menyayanginya sebagaimana dia menyayangi orang itu? kesian lah pada yang sayang lebih tuh. pada i biarlah sama-sama sayang. tiada yang lebih dan tiada yang kurang. try to complete each other. kalau dia kurang you completekan utk dia. kalau you kurang dia completekan utk you. one think pasal you anak mak, tak salah tanya pendapat ibu bapa. kerana mereka lebih mengenali erti kehidupan. dan kiter sebagai anak muda yang baru nak memulakan kehidupan ini memang patut meminta pandangan dari mereka, cuma you sebagai lelaki mestilah tegas dalam membuat keputusan dan jangan terlalu bergantung pada mereka untuk membuat keputusan. i sebagai seorang perempuan mengaku yang memang tidak suka pada lelaki yang terlalu bergantung pada parents dalam membuat keputusan. tapi untuk mendapatkan nasihat dan pandangan dari mereka tak menjadi masalah. so, remi i harap you seorang yang bukan lah anak mak. i tau you tak mcm tuh…🙂

    • sebenarnya bila orang tu cakap pd kita dia syg kite lebih dari kite syg dia.. sayang kite pada dia bertambah seperti kite sayangkan dia lebih lagi…

      so you can say we complement each other

    • jane doe
    • April 14th, 2009

    The conditions given by your mother are just like guidelines. As a mother of course she wants the best for her children especially when it comes to marriage. It doesn’t matter whether you are a mommy’s boy or a daddy’s girl, as long as you know your values and limits in making your own decisions.

    As for you hazremi, all these while you make a good choice in life with everything you do and i bet you’ll do the same thing for your future with your parent’s blessing🙂

    *A man will treat his wife like how he treats his mother *

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: