Educated Girl


Tadi dengar radio Hot FM dalam kereta masa on da way balik..

Ada one guy ni yang call AM Crew cakap mengenai pilihan calon isteri…Dia cakap macam ni la..

——————————————————-

“Lelaki ni bila bercinta atau main-main, dia akan cari perempuan yang cantik.Dia tak kisah sangat bende lain.”

“Tetapi bila dia nak kahwin, dia akan cari perempuan yang berpendidikan skit. Tak cantik sangat pun takpe sebab genetik perempuan akan lebih kuat mengalir dalam anak daripada genetik lelaki. Sekurang-kurangnya bila kahwin dengan perempuan yang berpendidikan skit, anak itu akan punya percentage lebih tinggi untuk bijak. “

——————————————

Sebenarnya aku setuju dengan pendapat di atas. Tentulah kita maukan anak-anak kita bijak kan?ibu bapa manalah tak nak anaknya bijak..Jadi carilah wanita yang berpendidikan untuk dijadikan isteri. Sekurang-kurangnya dia lebih matang dan tahu membuat keputusan yang bijak sebagai seorang wanita. Anak yang bijak insyallah kalau dididik elok, takde masalah.

Tapi tak semestinya lah kan mak bapak bijak, anak pun bijak. Semua bergantung kepada didikan ibu bapa. Kalau ibu bapa tekankan ilmu pengetahuan kepada anak termasuk penguasaan English, insyallah anak tu akan bijak. Kalau anak malas, tak bijak jugak. Tapi higher percentage skit kalau ibu nya berpendidikan.

Mungkin ada yang tak setuju dengan pendapat ni, tapi itulah gunanya blog ini, berkongsi pendapat.

  1. so sekarang ni anda di peringkat mana?

    nak carik wanita berpendidikan atau sebaliknya?

    ahaks!
    ad-

  2. saya ikut jodoh saya je ad..

    sebenarnye wanita berpendidikan ni boleh bantu anda dari segi household income and living expenses..am i rite?

    • kalau la ikut jodoh u dpt yg tak berpendidikan… u kene sanggup tanggung sendiri la your living expenses tu. =D

      for the living expenses tu, kene la cari yg berpendidikan + sharing. kalau x sharing x guna jgk. mcm “duit u duit i, duit i duit i lah” ^_^

  3. mestila kene cari yg berpendidikan. if ada pendidikan, boleh la nk ajar anak2. kalau x berapa nk pandai, macam mane nk ajar kan… takkan nk harapkan cikgu sekolah je.

    anyway, i vote utk wanita yg berpendidikan dan matang dlm m’buat keputusan =P
    hopefully nobody will say that i’m bias.

  4. hurmmm…

    tak dapat agaknya mesej di balik komen tu =P

    ad-

  5. bg sy, if ur partner tu ade pendidikan, i think its a bonus actually..if u hv the choices, then just choose the better one lah..

    tak semestinya parent yg tak berpendidikan, anaknya pon tak pandai, parent tak leh nk aja..tgk best student spm tu, anak nelayan je pun..its depend on us actually..

    pasal leh bantu in income & expenses tu, mmg betul lah..once again, its bonus..🙂

    • bandung
    • March 25th, 2009

    cr la istri kerja sales

    syarat & ketentuan blaku

    • tanpa nama
    • March 25th, 2009

    pilih pilih.. hihi

  6. bonus tu mmg la bonus tapi janganlah sampai jadi penyebab tak nak kahwin dengan dia walaupun sangat serasi dengan dia..

    berpendidikan tu tak semestinya dengan cert.. ada je yg xde cert tapi bijak🙂

    • kalau mcm tu semua org yg bijak, tak payah la amik cert and futher study semata2 utk dpt kan cert. sbb kan dier tau dier bijak.

      • bijak yg remi maksudkan sini bukan bijak akademik sahaja…skop dier lebih luas.yg kita kejar degree dulu sebab sbg passport jer untuk cari kejer.

        cth: yang mana lebih bijak ? perempuan yg ada degree tapi x pandai layan suami atau perempuan ada SPM pangkat 3 tapi pandai bagi layanan 1st class punya kepada suami suami mereka ?

    • Diyana
    • March 25th, 2009

    Ada pros and cons. Certain educated woman tersangat la ego dgn husband dia sbb sometimes they stress on gender equality. Yang best pasal educated woman ni plak biasanya kurang sikit jealous kot, especially yg ada career la, they all faham if husband a bit busy. The best is to look for a “balance” one, yg cukup dari segala segi. Kang tak reti masak kang, kurus kering lak si husband tu hahaha!

    • bandung
    • March 25th, 2009

    gmn jika suami itu bego??

    • pinklover
    • March 25th, 2009

    tak semestinya wanita tak bependidikan tak boleh nak didik anak jadi pandai dan orang yang berguna. Saya setuju dengan pendapat marya..Nenek i pun tak berpendidikan. Tak pandai membaca, tapi kesemua anak-anaknya berjaya. Dan nenek i sendiri pun berjaya dengan perniagaan dia. So, i rasa jangan lah kita memandang rendah kepada yang tak berpelajaran. Tak semestinya kita belajar sampai ke tahap master, phd kita nih bagus.. To remi i doakan you mendapat wanita yang dapat memahami you dan jaga you dan juga anak-anak you nanti..

  7. bagi aku pandai dan bijak lain maksud.pandai lebih mengetahui sesuatu dari orang lain.bijak pula tahu menggunakan peluang yang ada untuk kebaikan masa depan.

    cth: emak ayah yg berpendidikan rendah tapi memastikan anak anak mereka mendapat pendidikan yg lebih baik dr mereka adalah bijak.tidak bijak jika mereka suruh anak mereka berhenti sekolah dan cari kerja.

    tak bermakna juga 2 2 ada phd bila ada anak ,anak mereka bijak.anak mereka akan jadi bijak dan pandai jika mak ayah mereka bijak menyediakan persekitaran yg kondusif untuk anak anak mereka.jika dibiarkan,memang hancus.

    bagi aku setakat iq tinggi tapi EQ,FQ rendah pun masalah juga.

  8. bagi aku..perempuan yang bijak adalah perempuan yang tahu apa dia nak dalam hidup ini, dia tahu apa yang dia nak capai dalam karier dia..dia ada perancangan ke arah itu.. bila dia berkata-kata juga menampakkan dia bijak..means dia bercakap something yang bermakna…

    tapi yang paling aku suka, bila dia speaking, dia speaking dengan confident…

  9. topic panass nmpknyee ye..:)

    • tanpa nama
    • March 26th, 2009

    gua suka wanita kampung aje. yang penting berIMAN, pandai masak dan didik anak. kalau belajar tinggi2 tingkat 20 atau fluent in english/iban/melanau/india etc tu advantages..

    semoga berjumpe calon yg sesuai en hazremi! (:

    p/s.tak jumpe lagi neh.. aihhh

  10. tanpa nama ni siape ye..msg aku dkt YM -> hazremi…

    aku pun berharap kau jumpe calon yg sesuai…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: