Wanita lebih kental dari lelaki..


Malam jumaat lepas , i went to Yankies Hut with my family for dinner.

Sambil-sambil menunggu makanan, i watched the TV over there.Channel TV9 time tu..Ada satu drama ni, i dont know what drama, but the dialogue really caught my attention. The dialogue was like this:

A: Aku nak kahwin satu lagi..aku nak kahwin dua

B: Kau dah fikir masak-masak ke?

A: Dah..dah masak..aku nekad nak bagi tahu isteri aku

B: Aku nak tanya kau, apa perasaan kau kalau isteri kau bagi tau kau bahawa dia cintakan lelaki lain?

A: Tentulah aku marah.

B: Tau pun kau marah. Pernah tak kau fikir betapa terseksa dan menderitanya jiwa isteri kau kalau dia tau kau nak kahwin lagi. Jiwa batin dia terseksa tapi dia bersabar dan tetap sayangkan kau. Betapa kentalnya semangat wanita. Aku nak tau apa kau akan buat jika isteri kau bagi tahu kau dia cintakan lelaki lain?

A: Aku akan ajar lelaki itu.

B: Di situ nampak perbezaan antara lelaki dan wanita. Lelaki terus hilang sabar bila hadapi situasi ini. Tetapi wanita, walaupun dia marah kau , dia tetap bersabar dan hanya tahu menangis. Dia sentiasa berharap kau akan terus menyayangi dia. Wanita sebenarnya lebih kuat,kental dari lelaki.

A: Apa yang kau cakap itu betul.

B: Jadi aku harap kau fikirlah masak-masak keputusan kau nak kahwin lagi satu. Fikirlah perasaan isteri kau. Aku tengok dia takde cacat cela.Dia jaga kau dengan baik.

A: Aku akan fikirkan tentang itu.

Dialog di atas meninggalkan kesan pada aku…Apa yang dikatakan itu betul, sememangnya wanita lebih kuat dan kental dari lelaki..Tapi dari sudut lain..tapi kita tidak menyedarinya. Fikir-fikirkanlah.

p/s – Di akhir cerita, A tidak jadi berkahwin lagi satu dan menyayangi isterinya🙂

  1. tau pown marah. the fact is, lelaki mmg cpt hilang sabar and cpt bengang. fikir-fikirkan lah yeeeee~

  2. definitely pompuan lebih kuat dan kental compared to lelaki IF we refer to that case. bcoz pompuan always do anythg just for her loves one.

    btw, thanks for ths entry remi coz its seem women’s feelings dihargai dan difahami oleh kaum lelaki🙂

  3. apa yang korang kata tu memang betul, can’t deny.

      • nanis
      • March 14th, 2009

      baguslah kalau you tau menghargai kaum wanita.. “wanita, demi kabahagiaan semua, api kau genggam menjadi bara, jasad lebur semangat tak lentur”.. I dah lupa tajuk lagu nih.. but lagu nih khaas untuk kaum wanita.. ader ker lagu untuk kaum lelaki? heheheh…

    • bandung
    • March 14th, 2009

    apa bener lo menghargai wanita mas?
    q ga percaya dech

    • karena wanita harus dimengerti lewat tutur laku agung manjakan dia dengan kasih sayang

      • mmg wanita harus dimengertikan dan dimanjakan dgn kaseh syg..

  4. i like this post. =)

    • Emmy
    • March 16th, 2009

    agree. thanx for posting. terasa sebak seketika.

  5. sometimes the world is so unfair…anyway, you gotta live with it

    • life is not so cruel to us. we’re the one who make it that way. that’s why we shud try our best to make it fair and square.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: