Teaching Science n Maths in English


2-3 malam lepas menonton Buletin Utama Tv3..Ada satu berita mengenai kumpulan yang mendesak kerajaan memansuhkan PPSMI(Teaching Science n Maths in English).

Yang menjadi orang kuat group tu bukan calang-calang,even A.Samad Said pun ada..semua menentang PPSMI..menurut mereka ia menyebabkan kanak-kanak luar bandar tercicir…Aku bukan nak cakap apa,tapi ada satu komen dari mereka membuat they look stupid…

They said…

“Saya mintak kerajaan mansuhkan la PPSMI ini. Kesian budak-budak yang tercicir.Ada satu budak ni dari kampung, saya tanya dia 2+3 berapa?Dia jawab 2+3=5… Kemudian saya tanya lagi dlm english, two (2) plus (+) three(3) berapa? Budak tu terus lari..Kesian saya”

Kalau kau dah tahu budak tu takut english, suruh la dia belajar 2+3=5 in english berapa..bukan ko suruh dia belajar 2+3=5 dlm bahasa melayu je…You made yourself look like a fool…Ko tengah ajar dia duduk la dalam comfort zone dia je…Now is technology age…If you can’t keep up, you lose out…budak macam ni yang susah nak dapat kerja sebab english teruk…

Thx Dr. Mahathir for your vision…

    • bandung
    • February 16th, 2009

    aku belajar dlm bahasa indonesia tp skrg bisa juga speaking london….
    dont blame the system blame urself

  1. bahasa indon lo bego amat

    • Ruz
    • February 20th, 2009

    I don’t see anything wrong with teaching Maths in English. Plus, it is easier for kids to adapt at younger age. Gosh!Some ppl are juz so lack of awareness……

  2. Shame on them

    • anna
    • February 21st, 2009

    kau ni bodoh jugak remi . dulu kecik kecik kau blaja math dgn sains bahasa ape ?

    kalau dulu kau blaja dlm BI , mesti kau dah jadi tukang sapu sampah je . tau tak ? bodoh punya hazremi

    bila dah masuk U , blaja English , dah banyak word kite tau , bole je blaja English . than , my English is better than u .

    See what the diff. ? Its on the people itself ! moron

    • cheekeong
    • February 21st, 2009

    stupid government people , hazremi

    you didn’t understand between a vision and a disaster .

    let your child be stupid studying in English . dont u help them in English , cos u didnt know anything about English

  3. some ppl just resist change

    • Luq
    • February 22nd, 2009

    My parents were brought up in english medium era where they were thought everything in english (including english literature) except for Islamic religious study. Obviously the old system made them holding a good fundamental in english. When we changed the education system during Razak administration, Govt. was pledged to preserve a good nationalism by converting everything in Bahasa Melayu. Sadly it was a failed approach when it comes to tertiary level where most of the references were written in english. So what DBP has been doing all these years ? Tak cukup gaji hendak ‘pay revise’ lagi ke ?

    I don’t see any problem of doing things in ‘Bahasa Melayu’ as long as you have a good fundamental in it. I myself coming from Malay medium era but I didn’t neglect the necessity of being at least a bilingual. It’s no good hold a bit here and there and claiming you are a master. The current situation now is where we doing things half-heartedly by only converting Maths and Sciences subjects into english medium.

    Why not revert back to old system where we can learn a proper english medium ? or Why not re-engineer English subject into a more interesting curriculum so that students will enjoy learning english and at the same time not cultivating the stigma of mastering other languages ? We can also introduce French, German, Japanese class as elective subjects as well.

    Sigh, seriously we need to change but ‘stupid changes’ will make things worse.

  4. it’s a brilliant idea to teach primary students maths and science in english. it’ll help them to improve themselves in english-version-of math and science once they’re in secondary school. thus, it’ll help them in college/universities if they further their studies in anything related to science and math.

    tapi, ini tak beerti kamu boleh mengatakan yang mereka ini bodoh semata mata mereka bertanyakan kepada murid itu dalam bahasa inggeris dan tidak dapat menjawabnya, lalu lari, terus rasa kesian.

    jangan fikir tentang murid sekolah di kawasan bandar atau di kawasan perumahan/apartment/condo/rumahpangsa kamu sahaja. bagaimana dengan mereka di kulai, johor? bagaimana dengan mereka di felda taib andak? bagaimana dengan mereka dari felda chiku? bagaimana dengan mereka di gua musang? bagaimana dengan mereka dari tumpat? bagaimana dengan mereka dari wakaf bahru? adakah mereka berfikiran ke arah “teknologi” seperti kamu? adakah mereka mempunyai rangkaian astro (untuk menonton rancangan berbahasa inggeris) seperti kamu? adakah mereka bergaul dengan orang orang yang lebih prefer untuk berbahasa inggeris (agar kelihatan lebih cool dikhalayak ramai atau di dalam lingkungan rakan semata mata) seperti rakan rakan kamu? adakah mereka, literally, akan LULUS SPM at all, seperti kamu?

    all im saying is that, anak kelahiran 1982, 1983, 1984, 1985 pun, bukan semuanya cerdik pandai, bukan semua lulus pmr, bukan semua lulus kertas bahasa inggeris, bukan semua lulus spm, bukan semua menduduki spm, at all. cuba tanya diri kamu, adakah kamu mempunyai rakan yang akan senyap atau hanya senyum ketika kamu berbahasa inggeris dengan mereka? jangan tipu. mesti ada. siapakah mereka sekarang? sampah masyarakat? penagih dadah? pencuri? no. must be somebody. at least a student, kan? mereka tidak fasih malah mungkin tidak reti langsung when it comes to english, but still, they’re not a scum.

    aku setuju dengan vision Tun Mahathir ini. aku sokong pembelajaran matapelajaran matematik dan sains dalam bahasa inggeris ini. memang mampu untuk memajukan rakyat malaysia terutama rakyat sekaum dengan kamu, iaitu melayu.

    tak perlu cakap orang kelihatan seperti bodoh. take it as, mereka ini membela orang lemah, bukan orang yg berada di dalam comfort zone. tidak beerti mereka tidak akan berjaya jika mereka belajar matematik dan sains dalam bahasa melayu. kamu tahu mereka boleh berjaya, kan? because you’ve been there. sila jgn tipu dengan mengatakan kamu belajar matematik dan sains dalam bahasa inggeris ketika kamu di bangku sekolah. dengan kelulusan dalam bahasa melayu kamu itu, where are you now? who are you now?

    mark these words, “50 percent of something is better than 100 percent of nothing”.

    sila jgn marah aku. aku cuma tidak suka kamu mengatakan mereka (termasuk A.Samad Said) ini kelihatan seperti orang bodoh. TSME adalah program yang brilliant. aku setuju. thanks for reading.

    p/s: before i go, i’d like to quote your lines.

    “… Ko tengah ajar dia duduk la dalam comfort zone dia je…Now is technology age…If you can’t keep up, you lose out…”

    “now is technology age”? betul ke english kamu? tak betul rasanya. tapi masih mendukung jawatan sebagai PTD di putrajaya, kan? so rasanya bukan kesalahan besar jika BUDAK KECIL tu tak mampu menjawab two plus three berapa.

  5. wow, i never thought that this entry attracted so much interest from the readers of this blog..i welcome any healthy discussion, not bashing….

    i respect all the comments above , that’s why i approved it although they made a personal attack to me..

    however it is, my point is if you resist change to stay in your comfort zone, you won’t get anywhere and be left behind in your pursuit of excellence.

    TQ

    • bandung
    • February 23rd, 2009

    hahaa ptd wannabe
    ko g blajar dgn pegawai BI mosti dulu bro
    blaja sains math kna ada minat regardless the medium

  6. luq,

    actually i do think it’s better for us to learn in english since every source of knowledge is in english. I had a bit of difficulty to adapt in using english at university initially. I guess its bcoz I learned in bahasa during school.

    One thing bout us is actually we love to change our stand on various issues.. We should be firm with our stand.. Don’t do it for a while then change back to the old way.. How can you succceed?

    This issue is also the same. We should actually stick to the method, not change it again..Be firm.. My favorite’s Dr. Mahathir quote “The mission of being a fully advanced nation in 2020 depends on the english level of Malaysian”.

    • cheekeong
    • March 1st, 2009

    u are just a town boy who dunno anything about kampung .
    go a trip to sekolah in pendalaman ok , lepas tu , baru kau cakap

    to be best in english , you don have to study all in english .
    but what is science and math about ? its a concept , not language .

    kalau nak power science & math , kene paham konsep . kau sendiri mengaku yg kau tak dapat adapt dari BM ke BI . tapi , sbb kau ada english fundamental , you can adapt .

    bayangkan kalau kau bodoh math sbb kau bodoh english . kau akan BODOH SELAMANYA

    • Amry
    • March 6th, 2009

    Remi…remi…
    Don’t blame and say stupid to them(Pejuang melayu dan Kemelayuan).
    Sejarah banyak membuktikan yang sistem lama dulu pun boleh menjayakan kita, tak salah menggunakan bahasa ibunda sebagai medium pembelajaran sebab apa yang di ajar adalah konsep dan pemahaman, bukan bahasa. Kita sudah ada matapelajaran “English” untuk tujuan itu, jadi perkasakan yang itu. Kalau kita lihat masyarakat Jepun, mereka masih boleh berjaya dalam bahasa mereka, malah mereka lebih berbangga untuk itu. Betul kata-kata Dato’ A. Samad Said hari tu. Adakan orang-orang bangsa lain yang nak perjuangkan benda ni?

    • Diyana
    • March 18th, 2009

    OMG, nasty, nasty comments u got there Remy!

    First let me say that, I strongly agree that English and Science should be taught in English. I am not trying to say that we shouldn’t be proud of our mother tongue, hell no. The point is, we’ve been emphasising a lot on globalisation, and thus why should we move backward? You may slam me with debats like Japan for example, uses Japanese in every aspect. However, please take note that Japan is a developed country where when they initiated many things long time ago, the competition was not as tough as nowadays. In contrast, Malaysia is still a developing country and one of the evidences is we keep adapting so many things from other developed countries. Text books and other reference materials especially at the university level for example; we keep using English reference materials from countries like Australia, UK, US etc. since the reference materials in BM are limited. My concern is, if we think that we are too good enough, then where are those so called intelligent Malaysian especially Malay academicians? Why don’t they make effort to produce more materials in BM? So much for the first class human capital!

    I am working as an English writer cum editor at a local government university here. Trust me, you won’t believe that those Professors or those so called high ranked academicians can’t really converse well in English. Leave alone the written part, it’s absolutely disastrous! Imagine for PhD holders, it’s a joke!

    As for students who come from kampung or remote areas, I think it is the best time to show to people that you too can be some competitive candidates. I have quite a number of friends from the African continent, and according to them, they were exposed to English as the medium of teaching and learning since they were primary. I think this is what Malaysia lack of : Early exposure.

    Last but not least, I would like to plea to all Malaysian politicians to stop using this critical issue as part of their political campaigns. Because THE REAL VICTIMS ARE US AND THE FUTURE GENERATION as a consequence of corrupt education system! Malaysia towards world class education? Stop hay-wiring our country with your so called POWER. We have had enough!

    I am not asking anyone to agree with me, everybody has his/her point of view. Just take it as something to ponder.

    • diyana – nuff said, i agree with your point🙂 totally

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: