Lemah Semangat


Perempuan itu kaum yang lemah..

Bila mereka ada masalah, mereka akan lemah semangat. Tak semua akan jadi macam ini, sesetengah…Tapi sesetengah yang mudah lemah semangat akan menghadapi banyak komplikasi..

Macam mana nak bagi semangat dekat orang yang lemah semangat macam ni?Tingkah laku jadi slow, bercakap pun slow, reaksi menjadi slow, semuanya slow

Agaknya motivasi tak cukup, kene jumpe pakar kaunseling kot, atau pun kene pegi berubat?

Macam mana?Macam mana?

———————————————————————–

Update 3/2/2009

Dah bawa berubat semalam dengan ustaz.

Nampaknya penyakit dia ini adalah kerana angkara luar..Taktau lah siapa..

Perubatan lanjut diperlukan…

Ya Allah, bantulah hambamu ini..Amin.

—————————————————————————-
Update 5/2/2009

Ustaz datang ke rumah untuk mengubati dia ni…
Ustaz tu akan buang bende tu
dan kalau boleh ustaz tu nak hantar balik bende tu dekat tuan dia

dan malam itu dia boleh tidur untuk pertama kali sejak jadi macam tu
—————————————————————————
Update 6/2/2009

Family bercadang untuk drop saja sem dia kerana dah banyak tertinggal, exam pun tertinggal, susah nak catch up balik..Dia pun tak berapa sihat lagi..
Aku sokong saja kerana dia tak mampu untuk teruskan..Biarlah dia sihat dulu…Setakat extend satu sem apalah sangat..

    • zarob!
    • February 2nd, 2009

    kalau dah lemah semangat tu mmg la susah remi, lagi2 yg keras kepala xmau dgr cakap & nasihat orang

    • nanis
    • February 3rd, 2009

    Kesian perempuan yang lemah semangat… Tak semua perempuan tuh lemah semangat because of JANTAN KEPARAT.. Ader jugak lelaki yang lemah semangat. Lagi-lagi jenis lelaki yang anak emak. Lagi parah. I think lelaki yang sepatutnya pergi jumpa pakar motivasi..Keras-keras kepala perempuan pun tak lah seego lelaki. Kononnyer lelaki yang perfect. Sebenarnya tidak. Poyo ramai perempuan minat. Pastuh kecewakan orang.. Especially perempuan. So, I think lah kan sedar lah diri wahai kaum lelaki yang berperasan bijaksana.

    • anns
    • February 3rd, 2009

    pendekatan yg boleh digunakan ialah muhasabah diri..selak blk diari hidup kite, ape yg kite lakukan, ape yg dh kite buat..berserah dan redha dgn ketentuan-Nya..bg sy, itu care yg terbaek, krn waktu ini, slalunye ssh nk dgr ckp org, krn tekanan dlm dri lg kuat..emosi terlalu mempengaruhi diri..cume dri sendri yg bantu diri kite..bukan org laen….bak kate u remi, evrythg happen must b a reason rite??give her time..be always by her side k..support itu penting..gud luck!!

    p/s: sy menasihatkn ini pd dri sy juge, krn sy juge kaum yg lemah itu..:)

  1. nanis – kenapa emo sangat?awak marah dekat siapa?

    zarob – bende ni kene bwk berubat

    anns – siapa la yang dengki buat kerja2 ni

    • anns
    • February 3rd, 2009

    xde sape yg dengki pd sape remi..hati dan perasaan mne leh control..u shud knw tht..kite xmintak utk emo, utk lemah..its out of our control..

    buat nanis : jgn terlalu mencari kesalahan kaum lelaki..mungkin kite juga melakukan kesilapan..somehw, bende yg u ckp tu betul but b optimis k..;)

  2. dorongan and semangat is the keyword to this. kene byk bersabar when dealing with this type of people. don’t let them feel that they’re alone. but, jumpa pakar kaunseling is the best. they shud know how to deal with this.

    btw, dengki2 dlm dunia ni mmg perkara biasa. perasaan yang tak boleh lihat org lebih bahagia mmg akan sentiasa ada dlm hati seseorang yg berhati busuk. benda ni tak pelik. atas dunia ni, riak, fitnah, hasad, dengki, tamak, haloba tu is a part of life. once diri diselaputi rasa mcm tu, ditambah pula dgn dorongan syaitan maka terjadi la benda2 yg tak diinginkan ni… bomohkan org tu, bomohkan org ni. semua tu berlaku becoz of hasad dengki la…

    ps: ann i rasa statement yg u ckptu tak berapa btol. tipu la kalau kita ckp atas dunia ni takde sapa yg dengki pada org lain. kalau takde kenapa pulak benda2 mcm ni jadi? just my 2 cents😉

    • anns
    • February 4th, 2009

    to el_nina: by the time i wrote the comment, i didnt notice the updated entry bout jmp ustaz itu..i tot the author just talk about how weak a women when dealing with love..btw, i do agree wit u..;)

    • mohaz
    • February 4th, 2009

    wah..hangat tajuk demo mie!!
    tapi pada pandangan kawe..
    berkawan/berchenta/bekerja biar ikhlas! itu penting! cewah..
    haha ye dop? kalu ikhlas. tok sakiti hati sesapo.. bendo ni InsyaALLAH tok terjadi! pah up skali dengan Iman yang teguh.. yaw!

  3. better pegi berubat cepat2. bende ni nampakje kecik tp risiko amat la bahaya kalau tak cure cpt2. jgn pandang remeh bende ni walaupon kita ni dizaman yg mcm ni, tak kire la org ckp this is superstitious or what. whatever it is, pegi berubat, bukan ngan bomoh atau doctor, tp ustaz / orang2 alim. suruh buang bende tu cepat2. nnt kalau dah melarat lg bahaya. doctor hanya akan ckp dier ni mengalami depression…tp bende2 lain dier tak tau. sbb tu kene usaha and ikhtiar, insyaallah tuhan tolong nnt😉

  4. semalam dia berubat dgn ustaz tu, akhirnnya semalam boleh tido

    • mohaz
    • February 6th, 2009

    good!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: