Donation for Bukit Antarabangsa Landslide Victim


This entry is not about asking for donation for the landslide victim..

Instead this entry is to tell all of you guys about what happened when we were asking for donation for the victim…

My ministry organized a donation campaign for the landslide victim.. They went to every division and department…

When they arrived at our division, we were asking if we want to donate…

90% of the staff in my division didn’t donate…

Reason?

1. They are rich enuff to live at Bkt Antarabangsa

2. They still can stay at hotel/ other house after the incident

3. They refused to stay at the centre opened by govt instead they sent their maid to stay there

Anyway, they receive special treatment from government…They are given 50% discount for hotel rate, govt staff can get quarters and etc… Compare to landslide victim at Ulu Yam…

Because of the reason above, the total donation collected in my division is only RM 13.00.

Maybe we are being bias to them…

    • salimah
    • December 15th, 2008

    Ni laa dia kan org melayu kite.. typical malay .. sekaya kaya dorang pon u think it’s easy to start all over again? dorang ddk hotel pon still kene bayar kan.. takkan la d vips nak berkemah kat skola2 pulak .. dah la majority atas tu malay .. bangsa kita sendiri .. klau tak nak derma skalipon simpati la kat dorg.. u should go and see for urself the real situation. duduk atas kerusi dan menaip je mmg la senang.

    • alwajdi
    • December 15th, 2008

    setiap yg berlaku ada sebab dan hikmah..
    vip ke tak vip xde beza di sisi Allah..
    kalo bantuan dah bagi pon xreti nak bersyukur, nak duk hotel, boleh mintak discount lagi..
    patut ke nak tolong lagi lebih2?

    tu namanya dah kene bala tapi still tak sedar diri dan kufur nikmat..

    dalam Quran pon ada, “jika kamu bersyukur, Aku akan gandakan lagi nikmat, dan jika kamu kufur, ingatlah azabKu amat berat”..

    kalo dah jadi camtu, i assume u can think for yourself la kan ape yg jadi tu nikmat atau bala..

    kesimpulan dia boleh pk sendiri..
    pada aku, aku hanya simpati pada mereka2 yg menghargai..golongan yg dah kene bala pon x sedar diri tu..pandai2 dorg la..

    • salimah
    • December 15th, 2008

    tak terfikir ke anda mungkin hikmah itu juga untuk anda? untuk orang ramai jadikan panduan agar kita tidak mengulangi apa juga yg mereka lakukan. sepatutnya kita bersyukur kejadian sebegitu tidak menimpa kita dan keluarga. bukannya menyalahkan mereka dengan bala yg menimpa. sekurang2 nya mereka masih berusaha utk memperbaiki kehidupan mereka. mereka mampu nak ddk hotel berbayar dan bukannya percuma. klau kita boleh berusaha untuk dptkn yg lebih baik y do u want to settle for less? bersyukur atau tidak itu antara mereka dn tuhan. seperti kata kamu, vip atau tak xde beza di sisi Allah. kenapa boleh ada beza sesama kita? sebgai umat islam, bukankah tanggungjawab kita utk saling ingat mengingati? sangat sedih melihat masyarat melayu masa kini..

  1. mungkin sepatutnya kita tak bias kepada mereka.. bukanlah mereka mintak perkara tersebut nak jadi…

    cuma sesetengah dari mereka (bukan semua) masih tidak berasa insaf akan kejadian yang menimpa…

    dan dengan mentaliti kita yang gemarkan generalization..mangsa-mangsa yang kurang mampu juga turut menjadi sasaran..

    apakah di tempat anda ada memungut derma untuk mereka?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: