Orang ooo orang…


Apakah reaksi anda jika anda mengenali seseorang dan dia itu bercakap dengan anda dan membahasakan dirinya sebagai orang…contohnya mcm ni..

Remi: Awak dah buat ke bende tu?

Siti: Orang tak buat lagi bende tu…

Dalam situasi ini, jika anda tak biasa anda akan reply dengan jawapan ini:

Remi: Siapa orang yang tak buat lagi bende tu?

Siti: Orang la…saya…

Ataupun jika anda dah biasa

Remi: oo tak buat lagi..buat ye

Siti: Ok…

More after jump..klik-klik

Kenapa ada orang membahasakan dirinya sebagai orang?Aku tatau la orang sini..tapi dekat Kelantan, kalau membahasakan diri sebagai orang…dia itu kampung sebenarnya…

dekat sini aku tatau..di KL ni..aku bukan orang sini..aku anak jati Kelate…nak kahwin pun dengan ore Kelate..

Sepatutnya, perkataan yang lebih sesuai digunakan adalah seperti ini:

Remi: Awak dah buat ke bende tu?

Siti: Siti tak buat lagi bende tu…

Ataupun kalau dah tak nak guna nama sendiri, guna je perkataan aku

Siti: Aku tak buat lagi bende tu…

Ini pengalaman aku bile berjumpa dengan orang tua..

Ayah kawan aku : Remi kerja dekat mana?

Katakan aku guna ayat ini..

Remi: Orang kerja dekat MOSTI,Putrajaya

Bukankah lebih enak macam ini

Remi: Remi kerja dekat MOSTI,Putrajaya

Ataupun kalau nak nampak modern skit..

Remi: i kerja dekat MOSTI,Putrajaya

Jadi, ada siapa-siapa di sini yang bisa merungkaikan permasalahan ini?

    • bandung
    • November 14th, 2008

    ternyata remi sudah jatuh cinta sama ORANG

  1. i,u sounds much better

    • Nurul
    • November 14th, 2008

    Kalo kt Johor pun ade yg gune kn perkataan orang…mebi kalo kelantan pd derang lain kot..dr bahase kn diri aku lbh baik gune org sbb aku cam kasar skit.mebi depends pd org lain2 gak…as for me sumtimes i prefer to use orang…but sumtimes just with certain people…

  2. ternyata si penulis terlampau daif dan sakai tentang struktur pentuturan loghat bahasa untuk suku sakat org malaysia. Dia jugak agak kurang sensitif dan agak terlalu racist yg tak sedara diri keatas ke-kelantanan-nya.
    Dalam erti kata lain, cuba kita sebut ,”Abang, jabatan pengangkutan..” dalam bahasa loghat “kelate” => “Abe’ Jabate’ Pegang-Kotey…”…..Serious shit loghat org “kelate” mcm suku sakat org cacat akal yg dilahirkan pendek lidah……….

    • Naa
    • November 14th, 2008

    maybe orang tu dah ter biase BER-ORANG-orangan. hihihi~ biar jela.

  3. Nurul – kenapa tidak bahasakan diri sebagai saya?

    maxtor – your point is?

  4. to other who want to comment, reveal yourself..

    komen bersandarkan nama samaran tidak akan saya approve…

    • Johan Zakaria
    • November 14th, 2008

    ****HERE IS MY PREVIOUS COMMENT****

    maxtor point was don’t judge other people for the way they talk… we are Malaysian right… if they want to say “orang” to present him/her self, why dont you just accept it? Its better then to say “orang” beside “aku”.. or even “I”… do you talk to much elder people from you “I/U”…. i don’t… i’m from south, and i do like kelantanese very much… don’t just because of ‘ur mind speak up” make me felt the other way.. Open your mind and view mr PTD… or else just go back to your wonderful hometown, Kelantan for work…

    its that simple also u as PTD can’t get what is maxtor point? Dont be to egoish… then, how bad is u put a same level in this scenario “orang” as “orang utan” which is animal!! if that “siti” knew it, she will be very much frustrated.

    Me my self, who is respect other people including Kelantanese very much (although i am not Kelantanese..) to ask for your public apologize….!!! Because its not the only entry here in your blog that u are to racist!!

    • Nurul
    • November 14th, 2008

    Remi,erm mungkin dari kecik dh biase dikelilingi dgn org yg berbahse kan org..kt cni ada gak yang gune perkataan kawan..cth : “kawan nk pegi makan ni.nk ikut ke tak?”..kawan tu dibahasekn sbgai dirinye sndri..huhu..ye,kdg2 kite gune gak perkataan saye dlm conversation between people,but sumtimes it still depends…tak menentu..tp pd kite,org tu mebi pd sesetengah tpt kot?😉

  5. johan, i didn’t mean to be racist..i just said if in kelantan, calling yourself as orang is so kampung…

    of coz we don’t calle elder people as i and u.. then u can call yourself with ur own name..

    don’t include whatever bout ptd in this issue

    public apologize, i don’t think so..i’m just wondering why are you so serious?are you calling yourself as orang?

    i won’t apologize.i didn’t do anything wrong

  6. Uwargghh!!!!!!

    tompang lalu

    • Nurul
    • November 17th, 2008

    Remi,sorry to say this..somehow i do agree with Johan ckp yang u tak ptt letak gambar orang utan sebagai “orang”…Mebi sensitif bg orang2 yg berbahase kan diri mereka sebgai orang.Sorry to say.No offense…yg lain tu no komen😉 hv fun…

  7. nurul, maybe you’re right..i’ll remove it🙂 thanks for the comment

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: