Anwar memang peliwat?


Saya merasa risau melihat perkembangan politik negara yang pada pendapat saya tidak menunjukkan tahap kematangan dunia pertama malahan menunjukkan ketidakmatangan berpolitik dunia ketiga apabila taktir kotor digunakan dalam menghapuskan musuh-musuh politik.. Tuduhan terbaru kepada DSAI sungguh memeningkan, ini kerana beliau pernah dikenakan tuduhan yang sama 10 tahun lepas dan dibebaskan pada 2004. Ramai yang mengatakan DSAI dibebaskan kerana tidak bersalah tetapi fakta yang sebenar tidak begitu. Dalam perbicaraan DSAI, hakim dan semua panel juri bersetuju bahawa pertuduhan terhadap Anwar memang mempunyai bukti yang munasabah tetapi akhirnya DSAI dibebaskan atas sebab-sebab undang-undang yang kite orang biase memang sukar memahaminya.

————————————————————————————

Dato’ Seri Anwar b. Ibrahim & Sukma Darmawan Sasmitaat Madja Lwn. Pendakwa Raya
SOURCE: http://www.kehakiman.gov.my/judgment/fc/archive.shtml

To summarise our judgment, even though reading the appeal record, we find evidence to confirm that the appellants were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen, sometime, this court, as a court of law, may only convict the appellants if the prosecution has successfully proved the alleged offences as stated in the charges, beyond reasonable doubt, on admissible evidence and in accordance with established principles of law. We may be convinced in our minds of the guilt or innocence of the appellants but our decision must only be based on the evidence adduced and nothing else. In this case Azizan’s evidence on the “date” of the incident is doubtful as he had given three different “dates” in three different years, the first two covering a period of one month each and the last covering a period of three months. He being the only source for the “date”, his inconsistency, contradiction and demeanor when giving evidence on the issue does not make him a reliable source, as such, an essential part of the offence has not been proved by the prosecution. We also find the second appellant’s confession not admissible as it appears not to have been made voluntarily. Even if admissible the confession would not support the “date” of the commission of the offences charged. We have also found Azizan to be an accomplice. Therefore corroborative evidence of a convincing, cogent and irresistable character is required. While the testimonies of Dr. Mohd. Fadzil and Tun Haniff and the conduct of the first appellant confirm the appellants’ involvement in homosexual activities, such evidence does not corroborate Azizan’s story that he was sodomised by both the appellants at the place, time and date specified in the charge. In the absence of any corroborative evidence it is unsafe to convict the appellants on the evidence of an accomplice alone unless his evidence is unusually convincing or for some reason is of special weight which we find it is not. Furthermore, the offence being a sexual offence, in the circumstances that we have mentioned, it is also unsafe to convict on the evidence of Azizan alone.

For all the above reasons, we are not prepared to uphold the conviction. Since the applicbale law in this case requires that the prosecution must prove its case beyond reasonable doubt before the defence may be called, the burden being the same as is required to convict the appellants at the end of the case for the defence, we are of the view that the High Court has misdirected itself in calling for the appellants to enter their defence. They should have been acquitted at the end of the case for the prosecution.

We therefore allow the appeals of both appellants and set aside the convictions and sentences.

————————————————————————————–

Berdasarkan penghakimman di atas, saya merasakan bahawa kali ini kebenaran akan diketahui oleh semua rakyat Malaysia termasuk penyokong-penyokong beliau sejak dari 1998 (saya turut menyokong beliau dan pernah terbabit dalam demonstrasi pada tahun 1998). Berhentilah DSAI dari menipu rakyat, saya bersyukur kerana Tun Dr. Mahathir memecat DSAI pada 1998.

Sekiranya saya diberikan 5 juta untuk mengaku saya diliwat, saya tidak akan mengambilnya kerana malu yang bakal saya tanggung tidak akan habis selama 7 keturunan…

    • ananymous
    • July 7th, 2008

    innocent until proven guilty

  1. so kalau 6 juta mesti ko nak kan ? hahahaha takpa remi…melayu mudah lupa….. hahahaha

    • faten
    • July 7th, 2008

    its impossible…

  2. kau nak ke mur kalau org bagi kau 5 juta kemudian kau mengaku kene liwat?

  3. huh.HELL No…hahaha

    • bandung
    • July 9th, 2008

    gue mau lo jd kambing hitam utk mengaku diliwat oleh musuh gue…mau nggak??

  4. lo bagi gue 10 juta rupiah pun ngak skali-kali gue akan menjadi kambing hitam lo , brengset!

    • soleh
    • July 15th, 2008

    brader…b4 kita cakap something yg kita sendiri x sure, baik kita tgk fakta dulu..xpasal jadi fitnah..

    DSAI skarang dah tua..pastu dia pnah slip disc tulang blakang kene hentak masa dalam tahanan dulu..tengkuk dia pon cedera sampai kene pakai bende yg taruk kat leher tu..

    tanya la pakar perubatan mana2..kalo dah slip disc, ingat boleh ke nak buat bende tu sgt lagi2 dgn umur yg dah lanjut camtu?dgn bini pon ntah boleh ntah tak..tak caya tanye la sesape yg pnah kene slip disc..ni kawan bapak aku yg pnah slip disc sendiri cakap..

    pasal kalo si budak yg ngaku diliwat tu dapat duit ke tak..wallahualam..tapi zaman skarang ni mcm2 boleh jadi..jgn samakan pemikiran kita dgn pemikiran org lain..ada je org dalam dunia ni sanggup buat ape je nak hidup senang..lagipon ape logik gi office najib dgn alasan masa tu nak mintak scholarship?ape kaitan najib dgn scholarship?knape x jumpe menteri pengajian tinggi yg berkaitan dgn JPA ke ape ke?hebat gile dia boleh gi jumpe najib gitu..cuba kita wat appointment nak jumpe najib lak..agak2 dapat ke?i would bet not in a million years!!

  5. that’s why i’m quoting from the judgement verdict on anwar case in 2004 to ensure i speak from the fact

    • pejol76
    • July 17th, 2008

    gay banyak kat malaysia ni kenapa tak kena tangkap

  6. sbb gay-gay ni tak report dekat police dia org kene liwat

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: