Al-kisah Kahwin (Bahagian 1)


I got this from e-mail, would like to give credit for the author of the nice article😀

sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupunramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan… . ia memerlukan satu
perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak.Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak
kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they
bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin.Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah… untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan
majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah.
Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book… . jgn dua dua gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi… . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus… . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus.
walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan… .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six
months misti nak book… later than that u might have a problem finding one… .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper… kalau ader baju batman atau otromen(mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai… . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih… kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal… . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos… . letak kacang samer kuaci sudah original beb… . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb… kalau takder camner owang nak makan?Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald’s.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter(*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer… Merc ke?… Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak
badan korang besau abih sewa Kancil… … sampai besok pun takleh masok!

Kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan?Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi… tapi sekarang dah maju… diorang lagi kreatif… ader yg kasi tuala, sabun buku,cokelat,agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook… perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala,rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,kelambu, langsir,carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan… …

Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :
RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb… . korang pandai pandailah plus sendiri.
Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin… … .
SELAMAT PENGANTIN
BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal… . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer… .. Zaman sekarang ni kan;hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah;sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai… macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi
ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Bersambung……

    • hahah
    • April 21st, 2008

    gile pelik sume lame2.. akak aku kawin 2 org.. 2 bulan je settle sume…pastu gile murah 17000 temasuk kenduri.. kat mane nak kawin tu… hahah

  1. hahaha apa cer entry kawen ni tuan ptd?hahahaha

  2. owh ada sambungan ke?hahahah

  3. hahah, akak ko kawin 17k tu dkt mana? 17k mcm agak murah ye…

    adlil, ada sambungan..nantikan

  4. kalo untuk orang yg nak berkahwin lagi, kos lebih sikit kot. sebab kena kira kos ganti rugi utk 1st wife yg hati hancur. kalo yang 202 ke 301 ke..lagik banyak la kos. hehe.

    p.s.: kalo hang nak kawen, bole book ahkak utk fotografer. remi nye pasal, ahkak bole kasik diskaun 😀

  5. lol,sempat lagi buat promotion tu..hahah…boleh dipertimbangkan..bile tiba masanya..bukan skarang daa😛

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: